Ontwerp Zonder Titel 40

Koken en genieten in scandinavische stijl

Koken En Genieten In Scandinavische Stijl

Het dagelijks leven vliegt aan ons voorbij/ alles lijkt sneller, beter, efficiënter en goedkoper te moeten, waardoor we vaak vergeten rust te nemen. Als reactie hierop is ‘slow living’ ontstaan: een woontrend die niet alleen staat voor een rustiger leven, maar ook een bewuster leven. Het maken van bewuste keuzes waarbij we nadenken over onze tijd, de natuur en de omgeving om ons heen.

Maar ook over het hart van onze woning, de keuken. Dit is namelijk al lang geen plek meer waar we alleen koken, het is een plek waar het dagelijks leven samenkomt en waarin iedereen zich thuis voelt. Waar u op uw gemak een glas wijn drinkt, terwijl u de gehaaste dag doorneemt in een rustgevende omgeving. En waar u als gepassioneerd, culinair kunstenaar de meest uiteenlopende gerechten klaarmaakt dankzij hoogwaardige inbouwapparatuur. En waar kan dat beter dan in natuurlijke, rustgevende keuken?

Peterselie

De lunch? Die is voor ‘on the go’. Een latte macchiato? Idem. Vergaderen doen we via een video-call, zodat we ondertussen onze e-mail, Facebook en Instagram in de gaten kunnen houden. En na het werk? Direct door naar de fitness om vervolgens op de bank nog even de laatste mailtjes weg te werken. Onze moderne wereld biedt heel veel voordelen en duizend-en-een mogelijkheden om ons werkende leven en vrije tijd te organiseren. Maar voor veel mensen gaat het allemaal te snel. Zij verlangen naar rust, stabiliteit en overzicht. Geen wonder dat we de landelijke stijl steeds meer terugzien in de keuken. En we laten ons hierin graag inspireren door onze Scandinavische bovenburen. Hun woon- en levensstijl spreken duidelijk veel mensen aan.

Deense en Zweedse lifestyle

Hygge is een woontrend waar sinds een paar jaar over gesproken wordt. Afkomstig uit Denemarken, waar volgens het World Happiness Report de gelukkigste mensen ter wereld wonen. Hoe dat komt? Door de goede gezondheidszorg, het sociale systeem en de uitgekiende balans tussen werk en privé. Maar ook de instelling waarmee Denen in het leven staan. Vrij vertaald betekent ‘hygge’ net zoveel als ‘gezelligheid’. In de ruimere zin van het woord staat het ook voor een levensopvatting die wil dat we meer van het moment genieten, af en toe het hoofd leegmaken en meer naar buiten gaan. En het wordt pas écht ‘hygge’ met je vrienden erbij. Samen aan tafel genieten van de meest uiteenlopende recepten.

“Vrij vertaald betekent ‘hygge’ net zoveel als ‘gezelligheid’.”  

Op dezelfde golflengte zitten de Zweden met ‘lagom’. Ook deze lifestyletrend is gericht op het echte leven met echte waarden en normen. Net als bij de Denen gaat het de Zweden erom de juiste balans te houden tussen overvloed en bescheidenheid en tussen stress en ontspanning, om zo een grotere tevredenheid en innerlijke rust te vinden.

Koken En Genieten In Scandinavische Stijl
Hygge en lagom in de keuken

Wat betekenen deze geluk formules voor onze manier van wonen en de styling van onze keuken? Een interieurconcept op basis van hygge of lagom is gericht op de essentie: apparatuur die u dagelijks gebruikt en zich onderscheiden door hoge kwaliteit. Maar ook op keukenmeubilair, zoals snijplanken, potten en kastfronten,die uitnodigend zijn en gezelligheid uitstralen. Want door het gebruik van natuurlijke materialen (bijvoorbeeld hout), krijgt uw keuken een warme en zinnelijke sfeer.

Natuurlijke materialen voor gezelligheid

In Scandinavische landen is aan bossen geen gebrek, vandaar dat ze er het liefst hout gebruiken. Met name berken, sparren, lariks, en pijnbomen zijn erg populair. Vaak wordt dan onbehandeld hout met een fraai patina gebruikt, maar ook gelakte oppervlakken passen prima als ze goed gecombineerd worden. Een veelgebruikte kleur in Scandinavië is wit. Het weerkaatst de zon, maakt ruimtes groter en vrolijkt de sfeer automatisch op. Witgelakte elementen zijn dan ook bijzonder in trek, met name gedurende de donkere winter met haar grijze en korte dagen.

Koken En Genieten In Scandinavische Stijl
Combineer ruw met fijn

Naast wit, een snufje zwart en accenten in bruin en grijs, is het vooral de harmonieuze mix van materialen die de Scandinavische sfeer bepaalt. Hier is de Noorse natuur de inspiratiebron dankzij het marmer en graniet, dat zich uitstekend met wit en hout laat combineren. Steen kan gebruikt worden voor de achterwand, het werkblad of de vloer. Bang dat de keuken hiermee te glamoureus wordt hoeft u niet te zijn: volg de lagom- en hygge-trend, durf ruw met fijn en elegant met rustiek te mixen en creëer de ultieme ‘Scandi Chic’.

Doseer de kleur

De kleurstelling van Scandi Chic is gebaseerd op natuurlijke tinten, zoals stralend wit. Kleuren zijn ook welkom, maar alleen in de juiste dosis. De moderne en elegante variant van deze stijl geeft de voorkeur aan zachte pasteltinten als poeder roze, lichtblauw of munt, maar een donkere kleur als nachtblauw past er ook goed bij. In combinatie met veel wit of grijs zijn lichte kleuren als geel of oranje ideaal om accenten aan te brengen. En u maakt de look compleet met de juiste details: een werkblad van marmer, elegante handgrepen van messing en een robuuste houten tafel.

Functionaliteit en kwaliteit

Een ander trefwoord van Scandi Chic is functionaliteit. De keuken moet op uw leven en behoeften zijn afgestemd om u dagelijks te ondersteunen en de rust te bieden die nodig is. Het is belangrijk om bij de planning van uw nieuwe keuken te bepalen welke inbouwapparatuur nodig is. Zo is voor een gedreven hobbykok een stoomoven van belang, terwijl een wijnliefhebber liever investeert in een wijnklimaatkast. En wanneer de kinderen ’s middags om verschillende tijden thuiskomen, kan een magnetron het leven een stuk eenvoudiger maken. Apparaten die u zelden gaat gebruiken, zijn de investering niet waard. Vanuit de lagom- en hygge-gedachte kunt u beter investering in een hoogwaardige uitrusting met een langere levensduur. Zo kunt u in alle opzichten gematigder, doordachter en tevredener leven. En dat is ‘slow living’ zoals het hoort te zijn.

In onze keukenstudio’s ziet u verschillende opbergmogelijkheden. Kom langs en laat u inspireren.